Legea alegerilor parlamentare nu respectă rezultatul Referendumului din 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari
Partidul Noua Republică: Suntem sfidați din nou!
Curtea Constituţională a stabilit că Referendumul din 2009 are caracter obligatoriu, nu este aplicabil opțional și nu are termen de prescriere.
Decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012
Prin elaborarea și promulgarea Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial nr. 553 din 24 iulie 2015, atât Parlamentul, cât și Președintele României au încălcat grav Constituția, deși au fost avertizați de diverse forțe politice și reprezentanți ai societății civile și deși Curtea Constituțională a României declarase, anterior, ca neconstituțională o altă lege a alegerilor parlamentare care nu respectase rezultatul Referendumului din 2009.
Prin Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a stabilit, în motivarea acestei decizii, că Referendumul din 2009, deşi consultativ, are caracter obligatoriu, nu este aplicabil opțional și nu are termen de prescriere.
Cum nu există un alt referendum care să invalideze Referendumul din 2009, ceea ce a decis atunci poporul trebuia să fie inclus, în mod obligatoriu, în noua Lege a alegerilor parlamentare.
Ultimii doi Președinți ai României, având la îndemână mijloacele legale detaliate în petiția de aici http://www.petitieonline.net/petitie/41562146, au refuzat să sesizeze CCR pentru rezolvarea conflictului între Preşedinţie, care a iniţiat Referendumul din 2009 şi Parlament, care nu a pus în aplicare rezultatul acestuia, rezolvare ce presupunea declararea ca neconstituţională a Legii nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi obligarea Parlamentului să modifice această lege pentru a o pune în acord cu voinţa suverană a poporului, exprimată prin Referendumul din 2009.
Partidul Noua Republică a atras atenția, în repetate rânduri, asupra gravității situației în care alegerile parlamentare din 2016 s-ar desfășura după o lege neconstituțională, iar singurul senator din opoziție care a votat împotrivă actualei legi electorale a fost Senatorul PNR Valeriu Todirașcu, detalii la acest link: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=85037dda-beb8-40fc-99ef-e05eac89c0a0
În data de 10 august 2015, senatorul Valeriu Todirașcu a trimis o solicitare Avocatului Poporului, singura instituție care mai poate sesiza Curtea Constituțională privind această lege, înainte ca legea să-și exercite efectele neconstituționale, detalii aici: https://www.tody.ro/document/2015-08-10-Senator-Valeriu-Todirascu-cerere-catre-Avocatul-Poporului-referendumul-din-2009
În sesizare se spune: „Sunteți dator, ca Avocat al Poporului, să atacați la CCR această lege care nesocotește voința populară și să dați posibilitatea CCR să confirme neconstituționalitatea legii care nu aplică rezultatul Referendumului din 2009. O lipsă de reacție din partea Instituției Avocatului Poporului va permite alunecarea României pe panta nerespectării legii și a domniei bunului plac, ceea ce va marginaliza țara noastră în rândul țărilor europene. Aveți datoria să salvați, în ceasul al doisprezecelea, statul de drept în România, pentru că numai Avocatul Poporului mai poate, în acest moment, să sesizeze Curtea Constituțională”.
Nesocotind voința populară privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300, statul român, prin instituțiile sale, s-a abătut de la menirea sa și s-a întors împotriva propriilor cetățeni.
Mai există speranța ca, în acest ultim moment, Avocatul Poporului să-și îndeplinească atribuțiile constituționale privind apărarea drepturilor cetățenilor, încălcate grav de instituțiile fundamentale ale statului român.
Partidul Noua Republică