40 de milioane de ţigări capturate şi peste 300 de persoane reţinute de la lansarea campaniei „Stop Contrabanda”

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 Autoritățile române cu atribuții în combaterea contrabandei cu țigări au reușit, în ultimele 3 luni, să oprească peste 40 de milioane de ţigărete ilegale să ajungă pe piața neagră. Peste 300 de persoane au fost reţinute, iar valoarea bunurilor confiscate se ridică la circa 30 de milioane de Lei. Toate aceste informaţii sunt disponibile în timp real, pentru prima dată în România, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, în cadrul campaniei desfăşurate de către British American Tobacco. 

Circa 445.000 de ţigări de contrabandă nu au mai ajuns în fiecare zi pe piaţa neagră din România. Așa se poate traduce impactul capturilor de 40 de milioane de ţigarete realizate de către autorități doar în primăvara acestui an. Acestor cifre li se adaugă şi un număr de aproximativ 300 de persoane reţinute, suspectate că ar fi întreprins diverse activităţi de contrabandă.

Intensificarea acțiunilor autorităților române se reflectă și în scăderea cu 1pp a pieței negre din România de la începutul anului, conform celui mai recent studiu realizat de către compania Novel research (15,2% în martie 2017, față de 16,2% înregistrat în ianuarie 2016).

Cu toate acestea, există motive serioase de îngrijorare în ceea ce privește lunile următoare.

Războiul împotriva contrabandei este unul de uzură. Terenul câștigat de la începutul anului va fi pierdut ușor dacă lupta cu traficul ilicit de ţigări va dispărea de pe lista de priorități a Guvernului. Iar pierderile statului român vor continua să se adauge celor 4,7 miliarde de euro pierdute de România din 2010 până în acum. Iar pierderilor economice li se adaugă efecte sociale profunde în comunitățile cele mai afectate de contrabandă, cu implicații asupra siguranţei naţionale și a sănătății publice”, a spus Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Externe al British American Tobacco România.

O primă îngrijorare vine chiar din partea traficanților, ale căror metode de fraudare a legii evoluează continuu. Toate aceste metode inedite sunt menţionate în cele peste 30 de comunicate oficiale emise de către Poliţia Română (Inspectoratul General al Poliției Române – IGPR și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – IGPF) și în alte anchete sau materiale de presă difuzate în ultimele luni de către presa centrală. Printre metodele prezentate se regăsesc pachete de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, baxuri de ţigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit, ţigări fabricate în casă şi fabrici ilegale cu sediul la subsolul blocurilor. Articolele care documenteaza aceste noi metode folosite de traficanți se regăsesc pe www.stopcontrabanda.ro, la secțiunea dedicată „Metode inedite de contrabandă”.

Inventivitatea traficanților îngreunează substanțial misiunea autorităților. Astfel, regiunile nord şi nord-est, cele mai afectate de fenomenului contrabandei cu țigarete, solicită intens forţele de ordine. În Maramureş, un cărăuș este dispus să transporte și până la 40 de kilograme de marfă, traversând zone muntoase extrem de greu accesibile. La graniţa de est, contrabanda cu ţigări necesită abilităţi de scafandru, pescar sau barcagiu pentru traversarea Prutului. Mai mult, maşini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova care transformă bidoanele GPL în loc de depozitare pentru ţigările de contrabandă pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România.

Un alt factor favorizant pentru contrabandă este impactul Directivei Europene a Tutunului, conform căreia de la 20 mai 2017 au dispărut de pe piața legală toate ţigările cu arome, cu excepţia mentolului. Acest lucru poate duce la o migraţie a consumatorilor de țigări cu arome către piaţa neagră.

”Nu trebuie uitat că, deși în scădere, ponderea contrabandei în primul trimestru al lui 2017 a fost de 15,7%, ceea ce înseamnă că statul român nu a încasat circa 135 de milioane de euro sub formă de accize și taxe. Și asta pentru că suntem în continuare cu 50% peste media europeană a contrabandei, de doar 10%”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>