George Michael: Freedom (Extended Director’s Cut) (2018; r: George Michael, David Austin) se concentreaza asupra perioadei de formare din viata si cariera artistului laureat cu Grammy, culminand cu lansarea albumului sau multi-premiat, Listen Without Prejudice Vol. 1, si cu celebrul proces intentat casei sale de discuri. Filmul exploreaza si latura personala a muzicianului, aducand in discutie moartea partenerului sau, Anselmo Feleppa.
Filmat inaintea decesului prematur al artistului, documentarul este narat chiar de catre George Michael, care a fost extrem de implicat in realizarea acestui proiect. Astfel, filmul contine secvente in exclusivitate, din arhiva personala a muzicianului, dezvaluind transformarea acestuia intr-unul din cei mai influenti artisti din toate timpurile, care s-a luptat singur pentru drepturile muzicienilor, incercand sa schimbe regulile industriei muzicale.
Documentarul contine interviuri cu apropiatii lui George Michael, celebritati si legende ale muzicii, precum Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Mark Ronson, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean Paul Gaultier, James Corden si Tony Bennett. In film mai apar si cele cinci supermodele din videoclipul Freedom ’90, regizat de David Fincher – Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Tatjana Patitz si Linda Evangelista – care se reunesc pentru prima data pentru a vorbi despre experientele din timpul filmarilor.
George Michael: Freedom (Extended Director’s Cut) este filmul in versiunea agreata de George Michael si va fi prezentat, anul acesta, la festivaluri de film din toata lumea, incepand cu Documentary Edge Film Festival din Noua Zeelanda, in 13 mai.
Un alt titlu important la cea de-a treia editie DokStation Music Documentary Film Festival este Hansa Studios: By The Wall 1976-90 (2018; r: Mike Christie) – povestea legendarului studio de inregistrari situat la cativa metri de Zidul Berlinului, la granita fizica si metaforica dintre vest si est.
Aici, David Bowie a scris despre Zid in piesa „Heroes”, in timp ce Iggy Pop a inregistrat „Lust for Life” si a compus „The Passenger”, piesa ale carei versuri sunt inspirate de calatoriile pe rutele berlineze U Bahn si S Bahn. Au urmat alti numerosi artisti internationali de renume, printre care Depeche Mode, Nick Cave, Marillion si U2 – sesiunile de inregistrari pentru albumul „Achtung Baby” au reprezentat capitolul final al celor 20 de ani de existenta Hansa Studios.
Din selectia de anul acesta a DokStation Music Documentary Film Festival mai fac parte Cassette: A Documentary Mixtape (2016; r: Zack Taylor, Georg Petzold) – un tribut adus casetei audio, un format revolutionar ce a schimbat relatia ascultatorului cu muzica, cu marturii de la Henry Rollins, Thurston Moore, Ian MacKaye, dar si de la trupe noi care inca lanseaza muzica pe caseta – si Desolation Center (2018; r: Stuart Swezey), o calatorie inapoi in anii ‘80, in perioada de glorie a punk-ului avangardist din Statele Unite, cand Minutemen, Sonic Youth si Meat Puppets concertau la primul festival organizat in inima desertului californian.
DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din Bucuresti, este conceput sa atraga comunitati largi din diverse sectoare ale capitalei, combinand doua dintre cele mai populare arte – filmul si muzica – , prin proiectii de filme documentare muzicale si concerte live, in cladiri cu istorie si traditie, dar si in spatii neconventionale.
Evenimentele din cadrul DokStation 2018 vor fi gazduite, ca si anul trecut, de Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Parcul Drumul Taberei, Control Club, Spatiul M60, DESCHIS Gastrobar si Apollo 111.
A treia editie DokStation Music Documentary Film Festival este organizata Wearebasca si Asociatia DokStation. Parteneri: Centrul Cultural European Sectorul 6 – Primaria Sectorului 6, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Control Club, Apollo111, Spatiul M60, DESCHIS Gastrobar, CINEPUB.ro, Carturesti.