Tinerii din ziua de azi nu si-ar putea imagina viata care era in România dinainte de Revolutia din ᾽89, cand televizorul avea program doua ore pe zi, iar telefoanele nu erau nici acestea la indemana oricui. Atunci unii aveau o dependenta cu adevarat sanatoasa: lectura: era o vreme in care cartile bune se puteau cumpara doar cu pile, deoarece se vindeau foarte repede si in tiraje care azi cu greu se mai ating.
Intr-adevar, socializarea directa era la alt nivel, la orice varsta, in orice caz mai sanatoasa, implicand mai multa miscare si mai mult timp petrecut in aer liber. Probabil ca acesti factori tineau departe si depresia, care este considerata boala secolului.
Secretul unei atitudini sanatoase este echilibrul!
Erau, totusi, vremuri grele in perioada comunista, chiar si dupa ᾽89, cand alte tari cunosteau un avans al tehnologiei care la noi se reflecta inca palid in acea perioada. Evolutia galopanta a calculatoarelor si a internetului a creat obiceiuri noi, cu bune si cu rele.
Calculatoarele, telefoanele mobile si alte gadgeturi trebuie considerate doar obiecte care sa ne usureze viata, insa unele aparate au devenit chiar o dependenta pentru unii, fie datorita utilitatii, fie pentru ca folosesc pentru a face zilele mai placute.
Oamenii cu un psihic subred sau copiii ajung sa fie dependenti de telefoanele mobile pentru ca le ofera momente de buna dispozitie, imbunatatind perioade de singuratate sau de greutati. Nevoia unei persoane de a sta pe internet – pe o retea de socializare, pe Youtube, jucandu-se pe diverse aplicatii etc. – poate fi redusa daca timpul alocat telefonului, calculatorului sau tabletei devine exagerat de mult. Pentru copii este esentiala interventia parintilor, insa pentru adulti este mai dificila indepartarea de astfel de obiceiuri, mai ales daca internetul ocupa timpul liber. Sfatul din partea cuiva drag ar putea duce la constientizarea problemei si, astfel, la eforturi proprii de a inlocui pierderea timpului pe internet cu alte activitati utile si placute.
Modalitati de a scapa de internet
Ca orice dependenta, lipsa telefonului sau a internetului este resimtita ca un handicap, rezultand un inconfort psihic. Dar daca vointa de a inlocui timpul pierdut pe internet cu diverse alte preocupari nu este suficient de puternica, se pot folosi metode care taie raul de la radacina: inlocuirea unui smart phone cu un telefon fara internet, care sa foloseasca doar la apeluri – mai ales la cele strict necesare si renuntarea la abonamentul de internet. Astfel, brusc, va aparea mult timp liber, in plus timpul parca nu va mai zbura atat de repede. Si viata va fi altfel!
Prima nevoie satisfacuta prin intermediul internetul este comunicarea cu cei dragi. Dar asta se poate face prin intermediul telefonului, vorbaria chiar s-ar putea restrange fata de povestile intinse prin intermediul mesageriei online.
Multa lume foloseste internetul pe telefonul mobil pentru a asculta muzica preferata sau pentru a urmari artistii preferati. Daca memoria telefonului nu permite descarcarea si stocarea multor piese pentru a fi ascultate off line, sunt pe piata flash carduri de dimensiuni mari – chiar si peste 100 GB –, care pot asigura stocarea muzicii preferate, dar si a fotografiilor si filmuletelor sau a diverselor informatii utile.
De asemenea, vizionarea de filme se poate face la televizor, dupa un program organizat, pentru a se renunta la acea stare de a fi furat de seriale de pe internet. Sau mult mai util si chiar placut ar putea fi un refugiu in carti, unele nu te mai lasa sa pleci pana la ultima pagina, iar efectul unei carti dureaza mult mai mult decat al unui film pentru ca si efortul de a urmari actiunea unui roman necesita mai mult timp.
Limitarea folosirii internetului la strictul necesar va aduce, in cele din urma, senzatia de libertate si, cu siguranta, satisfactia ca nu exista o dependenta, ca se poate trai si fara, dar ca totusi este util accesul la diverse informatii aflate in www (World Wide Web).