Noi puncte de vedere exprimate de reprezentanți în Plenul CES despre Proiectul de Lege privind condițiile de implementare a rețelelor 5G

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pe data de 12 martie 2021, Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G a fost transmis de Ministerul Transporturilor și al Infrastructurii pentru a fi reavizat de CES.  Astăzi, pe pagina Consiliului Economic și Social a fost publicat avizul plenului CES, din data de 16 martie, unde părțile reprezentate în Plenul Consiliului și-au exprimat punctele de vedere.

Noul proiect de lege propus de Minsterul Transporturilor și al Infrastructurii nu a avut nicio modificare majoră, completările aduse acestui proiect au vizat mai degrabă forma și nu o modificare temeinică a acesteia, cum fusese solicitată la sfârșitul anului trecut de mai multe autorități competente.

Astfel, situația voturilor a fost următoarea: 3 reprezentanți ai părții patronale au votat pentru avizarea favorabilă, 3 reprezentanți au votat nefavorabil, iar 3 s-au abținut de la vot. Reprezentanții părții sindicale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectului de act normativ, iar reprezentanții asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile și-au exprimat poziția în favoarea proiectului.

Observația adusă de către doi dintre reprezentanții părții patronale, care și-au comunicat votul favorabil, este că acest proiect ar fi trebuit să fi fost inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în sarcina căruia se află și problematica ce face obiectul acestui proiect de act normativ, fapt ce ar trebui precedat însă de adoptarea unei Hotărâri de guvern prin care să se aprobe organizarea și funcționarea acestui minister.

Din punctul de vedere al tuturor reprezentanților care și-au exprimat votul nefavorabil, întregul proiect de lege se concentrează pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate independente de producătorul de echipamente, abordare susținută la nivelul UE. Aceștia consideră că instrumentele UE cu privire la securitatea cibernetică a rețelelor 5G pun accentul pe măsurile tehnice ce ar trebui să fie reglementate și implementate pentru a atinge nivelul de securitate dorit, iar impunerea unor măsuri necesare pentru a asigura securitatea rețelelor și a serviciilor trebuie să includă, pe lângă măsurile strategice, și o serie de măsuri tehnice relevante ce reprezintă un apanaj al autorităților naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice. În completare, ei au menționat că proiectul de act normativ nu reglementează calea de urmat și nu stabileșe termene în cazul în care producătorul nu obține, în perioada menționată în proiect, răspunsul de la CSAT pentru cererea sa de autorizare, creând potențialul unor interpretări contradictorii.

De asemenea, și părțile care au votat nefavorabil consideră că acest proiect ar fi trebuit să fie inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>