Orașele inteligente, tehnologiile emergente și riscurile de securitate care acompaniaza globalizarea, printre temele puse in discutie de cei mai importanti reprezentanti ai industriei IT&C, la initiativa ELKO Romania, intr-un cadru ce subliniaza importanta parteneriatelor de incredere și a relatiilor umane in vremuri de profunde schimbari.
București, 27.05.2022 – ‘Sectorul public din Romania reprezinta in continuare cea mai mare oportunitate de digitalizare şi de furnizare de tehnologie de pe piata locala’, estimeaza reprezentantii celor mai importante companii IT&C la nivel global, reuniti in perioada 12-14 mai la Brașov, pentru seria dezbaterilor ELKO Sync ’22.
Organizat de ELKO Romania, companie membra a grupului ELKO, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, solutii IT și electronice de consum din regiune, evenimentul a oferit o importanta platforma de dialog expertilor și strategilor din acest sector, care au evaluat oportunitatile și vulnerabilitatile care modeleaza parcursul actual al industriei IT, zona aflata sub presiunea directa a unui mediu in continua și accelerata schimbare. Cu circa 30 de ani de experienta internationala și aflata la aniversarea a 23 de ani de excelenta pe piata din Romania, compania ELKO și-a caștigat prestigiul cu un portofoliu cuprinzator, provenit de la producatori de elita, și cu o retea extinsa de colaboratori locali: integratori, retaileri sau e-taileri.
Companii cu reputatie globala, precum: ASUS, Axis Communications, Bosch, Getac, HP Inc., Hewlett Packard Enterprise, Huawei, Lenovo, Milestone Systems, APC by Schneider Electric, Bitdefender, Eaton, Epson, LG Business Solutions, Microsoft, QNAP, Tecnoware, ViewSonic, s-au numarat printre participantii care au prezentat propriile viziuni in cadrul conferintelor de la Brașov, in paneluri de discutii sau in sesiuni de workshopuri și demonstratii interactive.
Consecvent principiilor care i-au asigurat succesul și continuand o prestigioasa traditie, ELKO a oferit prin acest eveniment un cadru de dezbatere relevant pentru dezvoltarea industriei, compania bazandu-și propria creștere pe bune practici și pe valoarea parteneriatelor durabile. De altfel, tema evenimentului, “Navigate the change together”, spune povestea importantei parteneriatelor de incredere și a relatiilor umane in vremuri de profunde schimbari, precum cele pe care le traim acum.
Un rol esential in noul ecosistem, definit de interconectivitate și de un ritm rapid de schimbare, il are echipa, alaturi de comunitatea partenerilor unei organizatii. “In perioada urmatoare focusul nostru ramane neschimbat: diversificarea portofoliului de produse și solutii, astfel incat sa oferim cea mai buna experienta clientilor noștri, eficientizarea proceselor și, nu in ultimul rand, focusul pe oameni, pe dezvoltarea personala și profesionala, planuri de cariera și oportunitati interne de cariera. Pentru ca știm cu siguranta ca, indiferent de vremurile pe care le traim, puterea noastra sta in oameni”, a declarat Carmen Stanciu, General Manager ELKO Romania, in discursul care a deschis oficial evenimentul de la Brașov.
Noile provocari in procesul transformarii digitale, schimbarile la nivelul proceselor de munca, de invatare sau a modelelor de afaceri, alaturi de solutiile inovatoare care vor deservi orașele inteligente s-au numarat printre punctele puse in discutie in cadrul ELKO Sync ’22. Un veritabil laborator de inovatie aplicata, ecosistemul unui oraș inteligent asimileaza solutii inteligente care raspund principalelor probleme ale aglomerarilor urbane, de la infrastructura și eficientizarea energetica, la mediul de securitate, conceput pentru protejarea cetatenilor. Reorganizarea orașelor pe principii contemporane, care sa solutioneze zonele critice ale marilor aglomerari urbane, reprezinta o directie principala de dezvoltare in urmatorii ani pentru industria IT.
Participantii la evenimentul de la Brașov au pus in discutie principalele tendinte, solutii sau echipamente care raspund acestor teme, trecand in revista și principalele concepte cristalizate in contextul anilor consecutivi de criza, de la principiile economiei sociale, la afaceri sustenabile, educatie și viziuni actuale cu privire la respectul fata de mediu.
Sustenabilitatea este, de altfel, fundamentul dezvoltarilor contemporane și unul dintre principalele criterii de acordare a fondurilor europene, o sursa strategica de finantare pentru proiectele cu grad inalt de complexitate. O mare parte dintre acestea sunt adresate sectorului public, care in Romania reprezinta in continuare cea mai mare oportunitate de digitalizare şi de furnizare de tehnologie de pe piata locala.
In acest cadru mai larg, exista domenii care au nevoie de o atentie speciala. Educatia este, probabil, sectorul care cauta cel mai avid solutii de adaptare, evaluand tehnologii VR, statii de lucru digitale sau imprimare 3D, pentru a gestiona unele schimbari contextuale care s-ar putea dovedi ireversibile. Criza sanitara a accelerat trendurile ultimilor ani, revolutionand conceptele și procesele intr-un sector cu relevanta strategica, iar viitorul promite scenarii, care pana nu demult erau asociate filmelor de fictiune. Metaverse-ul bate la ușa și, de data aceasta, nu ca spatiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Dezvoltatori de elita ne asigura ca printr-o simpla logare cu datele personale, școala, muzeul și locul de munca ar putea deveni accesibile de pe propria canapea. Infrastructurile necesare unui astfel de scenariu, precum și solutiile de protectie a acestor sisteme complexe reprezinta tot atatea provocari multidisciplinare pentru domeniul IT&C.
Zona de business ramane, de asemenea, o directie importanta de dezvoltare a sectorului digital. Inteligenta Artificiala și invatarea automata sunt pilonii tehnologiilor actuale, deși in Romania conceptul nu este inca aliniat nevoilor mediului de afaceri. Educatia in mediul antreprenorial ar putea ridica, insa, nivelul de conștientizare cu privire la solutiile și echipamentele care imbunatatesc experienta utilizatorului, contribuie la atingerea obiectivelor unei organizatii și impulsioneaza dezvoltarea companiilor. Tehnologiile emergente, cum ar fi edge computing, le ofera companiilor o modalitate mai rapida și mai eficienta de a procesa datele, folosind aplicatii de nivel enterprise. Principalele teme in contextul expansiunii solutiilor de tip edge computing vizeaza securitatea și extinderea categoriilor de clienti carora li se adreseaza acest serviciu. “Intregul ecosistem de companii specializate in furnizarea de solutii de edge computing trebuie sa discute in detaliu cu potentialii clienti şi sa se asigure ca sunt evaluate corect toate componentele pe care le presupune instalarea unei asemenea solutii, inclusiv din punct de vedere al securitatii cibernetice”, au spus participantii la discutii.
Deși universul virtual imbunatatește constant calitatea vietii reale, tehnologiile pot deveni instrumente periculoase in mainile persoanelor sau organizatiilor rau intentionate. Pentru companii, riscurile sunt potentate de slabiciuni interne, de la lipsa evaluarilor riguroase, la controlul slab al accesului sau protectia discutabila a datelor, a dispozitivelor și a parolelor. Nivelurile scazute de investitii, instruire și conștientizare reprezinta, de asemenea, vulnerabilitati care favorizeaza producerea incidentelor de securitate.
Comunicarea și educatia sunt principalii vectori prin care mediul de afaceri s-ar putea familiariza atat cu oportunitatile oferite de tehnologie, cat și cu nivelul investitiilor necesare implementarii acestor sisteme, principalul motiv de reticenta al multor antreprenori interesati, mai ales in aceasta perioada, sa tina bugetele sub control. Conștiente de riscurile potentiale, companiile responsabile raman, insa, permanent interesate de cele mai noi solutii in securitate și de instruirea permanenta a personalului in acest domeniu.
Specialiștii ELKO Romania va stau la dispozitie pentru a afla mai multe informatii despre solutiile de tehnologie pe care le ofera compania in acord cu trendurile actuale.
Despre ELKO Group și ELKO Romania
ELKO Group este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, solutii IT și electronice de consum din regiune, reprezentand 400 de producatori. Compania ofera o gama larga de produse și servicii catre mai mult de 10.000 de retaileri, producatori de calculatoare, integratori de sisteme și companii din diferite domenii, in 11 tari din Europa. Cifra de afaceri a ELKO Group in 2021 s-a ridicat la 2.2 miliarde USD (1.8 miliarde EUR).
ELKO Romania face parte din Grupul ELKO și este specializata in distributia unei game largi de echipamente și solutii IT – PC-uri, componente, electronice home & office, telefoane mobile, software, solutii de infrastructura IT și de stocare, solutii de securitate, echipamente industriale, sisteme de comunicatii, solutii smart building și smart city – precum și electronice de consum. Compania comercializeaza produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor sai, companii revanzatoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiecteaza, instaleaza și revand solutii IT, sisteme de comunicatii și supraveghere video), adresand toate canalele de distributie IT & Telecom. Mai multe informatii la: www.elko.ro